Правителството на Беларус е потвърдило, че ще блокира България за домакинството

...
Правителството на Беларус е потвърдило, че ще блокира България за домакинството
Коментари Харесай

Министър Попов: По настояване на Москва Беларус е блокирала България за домакинство на СОР29

Правителството на Беларус е удостоверило, че ще блокира България за семейството на 29-ата годишна климатична конференция (СОР29), която ще се състои следващата година. Това заяви на Facebook страницата си министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.
 
Той напомня, че страната ни беше водещ претендент да семейства втората най-голяма политическа среща в годишния международен календар.
 
Попов показва, че блокирането от страна на Беларус е по самодейност на Москва. " По силата на предписание, останало отпреди разпада на Съветския блок, Източноевропейската група в Организация на обединените нации трябваше да излезе с консенсусно решение. Русия обаче реши да блокира България ", разяснява министърът. Според него това е " безусловно непростим акт ".
  
Министър Попов твърди, че макар обстановката " България ще играе значима роля както на тазгодишната конференция в Дубай (СОР28), по този начин и следващата година, без значение къде ще се организира СОР29 ".
 
През април делегацията на Русия в органа на ООН по въпросите на климата (Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата или РКООНИК) изпрати имейл до другите представители на източноевропейски страни, в който съобщи, че няма да поддържа домакинство от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс преди няколко месеца.
 
Тазгодишната КОП28 ще се състои от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР